Zašto Sofija?

Često me ljudi pitaju da li su ta imena koja dajem svojim likovima imena osoba koje sam lično voleo. Ljude zanima da li njihovim imenima nazivam svoje knjige. E, pa, dame i gospodo, moraću da vas razočaram, ali ne posvećujem svoja dela osobama, barem ne na taj način koji je previše očigedan. Imena sam izabrao prema njihovom značenju i ona igraju veoma važnu ulogu u shvatanju priče. Na primer, Sara iz romana Tajne Dunava ima značenje vladarice, žene visokog ranga i hebrejskog je porekla. Ime Sara se takođe pominje u Kuranu i u arapskom svetu ime govori o onoj koja donosi sreću.

Ni kod Monika je rekla zbogom nisam napravio neku razliku, već sam glavnu junakinju pažljivo birao prema njenim osobinama.

Sofija je bila nešto drugačija. Da budem iskren, zamislio sam je kao devojku sa kovrdžavom kosom i pegama na licu. Sofija je ime grčkog porekla i znači “mudrost”. Da li je ona mudra ili ne, to ćete saznati kada pročitate knjigu. Inspiracija za takvo ime mi je bio sam život jednog ljudskog bića koje od apsolutne nule dolazi do nečega što on misli da je važno. Njegov rast je ispunjen: odlukama, promašajima i uspesima sa mnoštvo emocija. Čovek prolazi kroz razne promenljive faze života i u svakim fazama, ma koliko se one razlikovale, on za sebe tvrdi da je to baš on. To sam video kao mudrost života i poznavanja jednog čoveka.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.