Knjiga Zvezdani gaj

Roman Zvezdani gaj govori o čoveku iz prošlog veka, izgradnji najvećeg naučnog kompleksa na Balkanu i trećem po jačini teleskopu u svetu.

O knjizi

Priča prati čoveka, mladog naučnika i istraživača po imenu Milutin. Radnja je smeštena u Beogradu za vreme Kraljevine Jugoslavije nakon atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića (1935). Većina događaja se odvija u, tada ne tako poznatom delu grada, koji danas nosi ime Zvezdara po opservatoriji koja je tridesetih godina prošlog veka sagrađena.

Milutin biva postavljen za direktora najvećeg naučnog centra koji nimalo ne zaostaje ni za jednim centrom u svetu za istraživanje kosmosa i kosmičkih tela i njegova agonija počinje kada mali ljudi iz Srbije otkriju kometu koja preti da uništi život na planeti i svede ga na statističku grešku.

Sama priča nije toliko vezana za nauku koliko je bliska sa čovekom i njegovom dušom, sa odlukama koje čovek donosi i kako se nosi sa posledicama. Ako ste spremni da promenite pogled na svet, onda je ovo prava priča za vas.


Sve što čovek uradi za sebe, kako bi olakšao i poboljšao život, za prirodu je to još jedna u nizu povreda više. Čovek je destruktivan iz nepoznatog razloga. Želi da živi, a uništava ono što mu život daje.
– Zvezdani gaj


Autor o knjizi

Stvorio sam jednog inteligentnog čoveka sa potrebama i željama sasvim običnog. Smestio sam ga u more greha i dozvolio mu da se isprlja, davajući nadu čitaočima da shvate suštinu života i da se svaka prljavština da oprati. Neke se skidaju lako, a neke uz više muke – zavisi koliko smo se i kako isprljali. Dok sam pisao, nisam mogao a da ne dotaknem neke najdublje delove ljudske duše i ispoljim ih kroz Milutinovo ime, ime glavnog junaka ovog romana. Roman Zvezdani gaj je i meni kao njegovom tvorcu na kraju oživeo nadu da za sve nas postoji bolje sutra jednoga dana. Kada je taj dan – ja ne znam, ali znam da u meni živi nada.