Blogerfest 2018

Prvi Blogerfest se održao u Dečijem kulturnom centru u Beogradu 22. decembra 2018. Autor Nikola Dumitrašković je učestvovao na Book panelu i sa mnogobrojnim učesnicima je govorio o tome koliko blogeri i internet reklamiranje na društvenim mrežama utiču na razvoj stvaralaštva i promociju knjiga.

Značajno je istaći da jedan bloger sa oko 10.000 pratilaca svojom prezentacijom romana može da doprinese većoj prodaji knjige nego gostovanje autora u nekoj od popularnih TV emisija u Srbiji. Po podacima koje je izneo Ivan Debetić (pesnik) internet je značajno potisnuo televizijski sadržaj.

Blogeri su istakli da u pisanju svojih preporuka presudnu ulogu igra lični doživljaj dela, ali i to da se retko usude da javno kritikuju ona dela koja im se ne sviđaju jer uvek ostavljaju prostor različitim ukusima.

Jedno od ključnih pitanja Book panela je bilo: “Koliko ima iskrenosti u prezentaciji knjiga od strane blogera a koliko na to utiče novac?”.

“Sigurno ima puno iskrenosti u početku svakog blogera, ali se sve to na kraju završava skoro pa isto – na novac i plaćanje preporuka uticajnim ljudima na internetu. Svakim razvojem se gubi ta iskrenost jer to svet traži od nas. Samo oni najhrabriji uspeju da odole svetu”, rekao je Nikola Dumitrašković.

On je kao najbolju mrežu za reklamiranje i širenje knjige izabrao Facebook zbog mogućnosti koje mreža pruža. U drugom planu je Instagram koji, kako je on opisao, služi da podrži vaš rad ali nikako da ga istakne u prvi plan zbog sadržaja koji se brzo smenjuje i prikazuje neku trenutnu emociju.

Za više informacija sledeći put posetite Blogerfest koji vas sigurno očekuje i 2019. jer sve ovo što smo pomenuli pripadalo je Book panelu i tu se najviše pričalo o književnosti. Blogerfest je u svom programu imao: Lifestyle, Visual Art, Film fun club, Blog biblioteku i još mnoge druge. Naravno, na kraju je bila žurka, žurka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.