Promocija zbirke poezije “Jednoj ljubavi”

0005

Prvi javni nastup autora Nikole Dumitraškovića dogodio se na Jesenjem “Lilly apoteke” Festivalu zdravlja u Domu omladine 26. septembra 2014. godine. Autor je promovisao svoje prvo književno delo, zbirku poezije “Jednoj ljubavi” ali je govorio i o kulturi u Srbiji. Među brojnim imenima koja su promovisali svoja dela, promovisanje autora Nikole Dumitraškovića se za nijansu razlikovalo.

“Da li u Srbiji može da se živi od pisanja?”, usledilo je prvo pitanje voditeljke.

“Iskreno bih voleo da je takvo stanje u zemlji, da autori mogu da žive od svoga rada, ali realnost je da ne mogu. Autori daju mnogo više i, verujem, to rade jedino zbog iskrene ljubavi prema pisanju.”

“Kako u Srbiji ocenjujete borbu za kulturu, uzimajući u obzir da smo siromašna zemlja?”

“Ako je Winston Churchill za vreme Drugog svetskog rata, u najtežem periodu njegovog naroda, mogao da odvoji od finansijskih sredstava, koja su direktno bila prosleđena za odbranu stanovništva i teritorijalnog integriteta uz reči: “Ako u našoj borbi ne postoji kultura, onda je ona uzaludna.”, onda i mi moramo da se zapitamo u trenucima evropskog mira – za šta se borimo? Ocenjujem je sa nula bodova.”

Nakon pitanja, autor je sa koleginicom Smiljanom Stojnić, koja je, inače, sa N.D. podelila svoje vreme za nastup, počeo da čita poeziju. Nastupali su naizmenično, sve dok N.D. nije nasmejao koleginicu u toku njenog izlaganja, svojim komičnim ponašanjem i dobacivanjem na sceni. Ali gde nema smeha, nema ni sreće. Ono što se istinski razlikovalo, bilo je na samom kraju, kada je autor Nikola Dumitrašković poručio prisutnima: “…i zajedno sa vama mi živimo laž.”.

Dela Nikole Dumitraškovića promovišu i cene vrednosti iskrene ljubavi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.